HTML

kult+

2012.03.30. 23:51 Szilveszter B.

Sertések röhögnek

Címkék: kritika színház

rokonok2.jpgA Rokonok a szombathelyi Weöres Sándor Színházban március közepe óta látható. A teátrum igazgatója, Jordán Tamás ültette át Móricz azonos című drámájából. A hagyományos és viszonylag szűkös rendezői eszköztár ellenére a színpadi cselekmény aktualitása annyira mellbevágó, hogy csak kevésbé hiányolható a karakteres rendezői látásmód. Jordán átenged mindent a Móricz-szövegnek, amely - közhely mondani - mintha arról beszélne nagy szomorúsággal, hogy Magyarország 2012-ben ugyanolyan, mint volt a '20-as években, a cselekmény idején. A hatalmi cinizmus, az arrogancia és a menthetetlen morális süllyedés lenyomata a Móricz-mű, s válik azzá a színpadi változat. A '20-as évek hangulata és a korhű környezet ellenére sem érezni a történeti távolságot. Ennek a felismerésnek, ha tetszik, erkölcsi ítéltnek a közvetítésén kívül mást nem is igen szeretne vállalni az előadás.

A Jordán rendezéseire jellemző didaktikusság egyébként ebből az előadásból sem marad el. A jelenetek között sokat forog a színpad, és megtöri a történetmondás iramát. A születő űrt Melis László abszurd hatású zenéi töltik ki, időt hagyva a nézőnek: igen, ilyen abszurd országban élsz. Tudják, ezt a színészek is, itt élnek. Mertz Tibor polgármesterében benne van mindaz, amit a romlott politikusokban utálni lehet. Zseniálisan ellenszenves. Jót alakít Szabó Tibor, akinek Kardicsa bohóc a rosszabb fajtából. De a rosszabb fajtát, hiszen olyan ismerősek, mindegyik színésznek elhiszi a néző. Persze, jó volt Nagy Cili Lina szerepében, Jordán a Berci bácsiéban, s Zayzon Zsoltnak is jár a taps.

Az előadás végén eldördül a pisztoly, a politikus és a pénzember gúnyosan, győztesen röhög. Ocsmány papírsertésekkel pörög a színpad, s már csak a fejekben visszhangzik a gúnyos nevetés. Markáns rendezői vélemény. Meghajláskor Jordán szomorú képet vág. Mint aki sejti, hogy egy nappal később, miként Kardics és a polgármester, a Schmitt-Obersovszky páros röhög az arcunkba.

A fotó a színház honlapjáról van. A bejegyzés szerzője a március 29-i előadást látta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr534350944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása